У Данії відкрили перший супермаркет некондиційних товарів

У столиці Данії Копенгагені відкрили незвичайний магазин – тут продають товари, які у звичайному супермаркеті вже опинилися б на смітнику.

Фото: www.facebook.com/WefoodOverskudsmad

На відкриття WeFood завітала принцеса Данії Марія. Фото: www.facebook.com/WefoodOverskudsmad

WeFood продає некондиційні, але придатні до споживання та дозволені до продажу продукти, косметику та побутову хімію – з терміном придатності, що ось-ось спливе, із пошкодженим упакуванням чи неправильним маркуванням. Ціни тут на 30-50% нижчі, ніж у звичайних супермаркетах, зазначають на сайті магазину.

Фото: www.facebook.com/WefoodOverskudsmad

Фото: www.facebook.com/WefoodOverskudsmad

WeFood є спільним проектом данської неприбуткової організації Fødevarebanken (Банк їжі), що забезпечує бездомних продуктами, та  DanChurchAid, релігійної благодійної організації, яка бореться із голодом та хворобами у країнах третього світу. Виручені у новій крамниці гроші підуть на потреби бідних у таких країнах як Південний Судан та Бангладеш, цитує речника DanChurchAid Ніколая Сьонерґор [Nikolaj Søndergaard] видання Huffington Post.

Фото: www.facebook.com/WefoodOverskudsmad

Фото: www.facebook.com/WefoodOverskudsmad

За словами Сьонерґора, магазин вже користується неабиякою популярністю. Відколи крамницю відкрили, покупці щоранку вишиковуються в чергу перед його дверима, розповів він виданню The WorldPost.

Фото: www.facebook.com/WefoodOverskudsmad

Фото: www.facebook.com/WefoodOverskudsmad

Марнування їжі є серйозною світовою проблемою. За даними World Food Program, близько 795 млн людей у світі голодують. Водночас, за даними ООН, близько третини усієї виготовленої в світі їжі  – близько 1,3 млрд тонн – щороку псується і відправляється на звалища. Вартість цієї їжі – близько $1 трлн, зазначають в ООН, а в процесі її виробництва та розподілу у атмосферу потрапляє 3,3 млрд тонн парникових газів річно (дані ООН 2013 року). У тій же ж Данії, за словами міністра продовольства та довкілля, щороку на смітнику опиняється 700 тис тонн продуктів.

Європейські уряди та великі мережі намагаються вирішити проблему. Так, минулого року британський рітейлер Marks & Spencer пообіцяв пожертвувати їжу, термін придатності якої спливає, людям у потребі. До 2020 року рітейлер планує знизити втрати продуктів у своїх магазинах на 20%. У Франції натомість вирішили не чекати ініціативи знизу і законодавчо заборонили супермаркетам викидати продукти, термін придатності яких ще не закінчився.

Засновники WeFood обіцяють: якщо їхня ініціатива здобуде популярність серед мешканців столиці, незабаром схожі магазини з’являться в інших містах Данії.

Відео: www.facebook.com/WefoodOverskudsmad

Отримуй новини від «Закупів» на свою електронну скриньку
Answear UA

Сподобалось? Поділіться із друзями

PinIt

Новини інших ЗМІ

Loading...
Top