Істина в бідоні. Міфи і правда про молоко

Магазинне молоко – суцільна хімія та рослинні жири, і лише в бабці на базарі воно справжнє і свіже? Фахівці Центру експертиз Тест роками досліджують якість українських продуктів і взялись розвінчувати найпопулярніші міфи про молоко.

Фото: healthimpactnews.com

Фото: healthimpactnews.com

Міф №1. Усе молоко порошкове, тобто не натуральне

По-перше, неправильно називати сухе (порошкове) молоко не натуральним, адже його отримують зі звичайного цільного молока, а в процесі сушки усі корисні речовини у ньому зберігаються. В цілому світі сухе молоко використовують для виробництва дитячого харчування, вимоги до якого завжди вищі, ніж до інших продуктів. Тому використання якісного сухого молока для виробництва молочних продуктів – це нормально і нічим не загрожує.

По-друге, повністю виготовляти питне молоко з сухого немає сенсу – такий продукт буде сильно відрізнятись за смаком. Найчастіше використовують суміш з відновленого та звичайного молока, зазвичай, у зимовий період, коли надої падають. Звісно ж, виробник у такому випадку має вказувати, що молоко відновлене.

Міф №2. Більшість виробників додають в молоко рослинний жир та інші рослинні замінники білка

Молоко – це не той продукт, який в Україні найчастіше фальсифікують рослинними жирами. Пальму першості досі утримує згущене молоко, далі йдуть масло та сметана. Це не дивно, молоко містить небагато жирів, вигідніше фальсифікувати масло чи сметану. За всю історію перевірок молока Центр експертиз Тест лише у 3 зразках молока знаходив рослинний жир. Серед згущиків виявили 80% фальсифікату, серед масла та сметани – 30%.

Міф №3. Якщо на поверхні молока під час кип’ятіння з’являються краплі жиру – це рослинні жири

Достовірним показником це бути не може. Молочний жир та його замінники мають однакову температуру плавлення. Замінники спеціально випускають такими, щоб від молочного жиру вони мало чим відрізнялись. Під час кип’ятіння і молочний жир, і його замінники (пальмова чи кокосова олія) стануть рідкими, розплавляться. Якщо на поверхні молока з’являються «вкраплення», це може означати, що молоко недостатньо гомогенізоване або почало киснути.

Міф №4. Порошкове молоко не скисає

Так, не скисає. Доки воно є порошком. Як тільки молоко розбавляють водою, воно нічим не відрізняється від звичайного молока. Відновлене молоко так само пастеризують, аби воно не кисло. Імовірно, киснути воно буде повільніше, ніж звичайне, адже під час сушіння молока воно повністю знезаражується за рахунок високих температур. Якщо таке молоко розбавити чистою водою, отримаємо продукт без зайвих мікробів.

Міф №5. Молоко часто може бути радіоактивним, особливо в суміжних із зоною відчуження регіонах

Ці страхи споживачів не мають під собою жодного підґрунтя. У тесті молока Чернігівського регіону його спеціально перевірили на радіоактивність. Жодних натяків на перевищення рівня радіоактивності не зафіксували. До цого Центр експертиз Тест теж кілька разів перевіряв молоко на радіоактивність, але жодного випадку, щоб молоко «фонило», не траплялося.

Фото: agcocorp.com

Фото: agcocorp.com

Міф №6. На ринку молоко натуральне, тому краще, ніж у великих виробників

Базарне домашнє молоко господині («бабці») навряд чи будуть фальсифікувати рослинними жирами. У малих обсягах це і невигідно, і неможливо. Зате додати соди, аби молоко не так швидко скисало влітку – запросто. Та й зняти вершки, щоб зробити з них сметану. До слова, базарне молоко не завжди має аж таку високу жирність. В одному з тестів, проведених Центром експертиз Тест, базарне молоко мало жирність 2,8%. При тому, що середня жирність молока 3,5%, а найпоширеніша жирність магазинного молока 2,5%. Та й з мікробіологією в базарного молока суцільні проблеми, відтак сирим його пити не можна в жодному разі. Молоко від бабці –  не найкраща альтернатива магазинному молоку, хоча і у великих виробників проблеми трапляються.

Міф №7. Молоко великих заводів довше зберігається, тому що в ньому одна хімія (якщо термін придатності молока перевищує 5 днів, до нього додають консерванти чи антибіотики)

Скільки разів Тест не перевіряв молоко на консерванти, ні разу їх не знаходив. Це факт. Термін зберігання молока залежить від якості (мікробіологічної чистоти), використаної технології обробки (пастеризація чи стерилізація) та умов зберігання готового продукту.

Пастеризація, яку використовують зараз, відрізняється від «радянської пастеризації», та й упаковки стали іншими. Якщо застосовувати вищі температури пастеризації при мінімальному часі впливу, зокрема, ультра- чи суперпастеризацію, молоко буде зберігатись довше. Для деяких видів молока використовують подвійну пастеризацію – це так зване «українське» молоко. Усі ці прийоми допомагають молоку зберігатись впродовж тривалого терміну (до 10 днів) без використання хімічних консервантів.

Стерилізоване молоко – це молоко, в якому вбили не лише всі живі мікроби, а й їхні спори, тому такий продукт зберігається кілька місяців і не обов’язково у холодильнику.

Міф №8. Під час промислового виробництва молока вбивають усі корисні речовини

Це не зовсім так. Безумовно, частина вітамінів буде втрачена. Під час так званої контактної сушки втрачається до 90% вітаміну С, 60% вітаміну А, 50% вітамінів В2 та В6. А от при звичайній пастеризації втрачають лише близько 10% вітамінів. Зрештою, молоко цінне не стільки вітамінами, скільки добре засвоюваними амінокислотами та жирами, а також мікро- та макроелементами. А ці складові молока доволі добре переносять термообробку.

Міф №9. Молоко не скисає, а «гниє» (гіркне), отже воно з якимись добавками.

Молоко може зіпсуватись двома шляхами – скиснути чи зігнити. Все залежить від умов зберігання продукту і того, які бактерії переважають в той чи інший момент. Якщо молоко стоїть не у холодильнику і в ньому більше молочнокислих бактерій (а вони від самого початку є в молоці), воно скисне. Якщо умов для розвитку молочнокислих бактерій немає, молоко почне гнити, стане гірким. Наприклад, оскільки ультрапастеризоване молоко ретельніше очищене від усіх бактерій, то скоріше за все за якийсь час воно почне гнити – у повітрі кишкових паличок багато, а от із молочнокислими бактеріями не склалося. Зате воно є прекрасною основою для приготування так званого домашнього йогурту.

Міф №10. Якщо дитина не п’є молоко, у неї непереносимість лактози/казеїну

Непереносимість лактози у країнах Європи зустрічається у 10% населення, тоді як у Китаї, приміром, у майже 90%. Тобто якщо дитина не хоче пити молоко, то скоріше за все вона просто не хоче його пити, от і все. Існує ще реакція на казеїн (молочний білок), але трапляється це вкрай рідко.

За матеріалами Центру експертиз Тест

Отримуй новини від «Закупів» на свою електронну скриньку
Answear UA

Сподобалось? Поділіться із друзями

PinIt

Новини інших ЗМІ

Loading...
Top