Веселі бульбашки. З чим смакує українське шампанське

Уявити Новий рік без шампанського можна, але навіщо? «Закупи» дізнались, яке шампанське обрати і що подати до нього, аби смакувало найкраще.

Фото: www.winebutik.net

Фото: www.winebutik.net

Сім торгових марок шампанського, зокрема 5 українських, перевірили та продегустували напередодні Нового року у Центрі експертиз «Тест». Лише один із зразків отримав незадовільну оцінку.

У лабораторії вина перевірили за двома стандартними показниками – міцністю та кислотністю.

Міцність шампанського має складати 10,5-12,5%, міцність ігристих вин – 10%-13,5%. Норма по кислотності (у перерахунку на винну кислоту) для шампанського становить 5-9 г / дм3, для ігристих вин – 5-8г / дм3. Кислотність – це загальний вміст кислот у вині (яблучної, винної, лимонної і т.д.). Ці кислоти є у винограді, виноградному соку і вини. В цілому кислотність дуже сильно впливає на смак, але не тільки вона: якщо в продукті багато кислот, але при цьому одночасно багато і цукрів, то продукт не буде здаватися кислим.

За обидвома показниками зауважень до протестованих зразків не було. Лише виробник шампанського Bagrationi вказав, що міцність його вина 12%, а насправді спирту виявилось 11%. З точки зору українських норм вино відповідає вимогам, але не відповідає заявленій виробником міцності, відтак напою зменшили оцінку на бал.

Читайте також: Свято на порозі. Передріздвяні закупи у Львові

Після лабораторної перевірки шампанське дегустували фахівці. Вони детально вивчили зовнішній вигляд, аромат та смак напоїв, а також порекомендували страви до них.

Провалило дегустацію шампанське «Золота балка», яке виявилось окисленим, хоча термін придатності його ще не закінчився (вино розлили у 2013 році). Окисненість це псування вина під впливом кисню. Окисленим називають неприємний різкий запах вивітреного вина. Таке вино ще називають порожнім”. При окислюванні (псування) вина може утворюватися ацетальдегід, який дає присмак зіпсованих плодів. Щоб вино не окислювалось, його обробляють діоксидом сірки, про що зазвичай пишуть на етикетках.

Результати тестування шампанських вин

Торгова марка Назва 2014 2010 2007
Шабо
вино  ігристе напівсолодке біле 5
КЗШВ Радянське шампанське напівсолодке 4 4 5
Одесса L’odessica Шампанське України напівсолодке 4 5 5
Bagrationi (Грузія)
вино виноградне натуральне ігристе біле 4 4
Oreanda Шампанське України напівсолодке 4 4 5
Cricova (Молдова) вино виноградне спеціальне ігристе напівсолодке біле 4 3
Золотая Балка Шампанське України напівсолодке 2* 4

*вино зняли з дегустації через окислений смак

Що найкраще подавати до шампанського

Shabo_01Смак:
гармонійний по солодкості та кислотності, з гірчинкою абрикосової кісточки

Найкраще смакує з:
пісочними кошичками з фруктами, фруктовим салатом

KZSHV_01Смак:
ледь приторний, з тонами спілого персика, груші, ванілі, з яблучною кислинкою у післясмаку

Найкраще смакує з:
десертами – морозивом, збитими вершками

Odessa_01Смак:
мочене яблуко, яблуко з кісточкою, ледь зіпсовані фрукти, післясмак короткий

Найкраще смакує з:
млинцями з яблуками з ванільним соусом

Bagrationi_01Смак:
приємна кислинка спілої аличі, з гіркотою горіха у післясмаку

Найкраще смакує з:
штруделем з горіхами, яблуком з горіхами, запеченим у духовці

Oreanda_01Смак:
мочене яблуко, відтінок переспілого персика, у післясмаку – гіркота яблучної кісточки

Найкраще смакує з:
фруктовими салатами, яблучною шарлоткою

Cricova_01Смак:
свіжість літнього яблука з легкою гірчинкою яблучної кісточки у післясмаку

Найкраще смакує з:
яблучним пирогом, фруктовим салатом

Отримуй новини від «Закупів» на свою електронну скриньку

 

Kolgot UA

Сподобалось? Поділіться із друзями

PinIt

Новини інших ЗМІ

Loading...
Top