Високий градус. Яке вино варто купувати

Романтична вечеря без вина – як зима без снігу. Явище ймовірне, але небажане. «Закупи» узагальнили результати тестувань вітчизняних вин за останні кілька років, аби обрати найкращі.
Фото: flickr.com/Davide Del Monte

Фото: flickr.com/Davide Del Monte

Для критиків продукції вітчизняного харчопрому результати тестувань, оприлюднені Центром експертиз «Тест», стануть неабияким розчаруванням. Більшість марок як червоного, так і білого вина виявились не лише якісними, а й смачними.

У більшості випадків вина були зроблені з винограду того сорту, який зазначений на етикетці, зайвих барвників не містили і загалом відповідали вимогам ДСТУ та міжнародних стандартів до цього продукту.

Спростували дослідники і поширену думку про сумнівні смакові властивості недорогого вітчизняного вина – усі зразки дегустували «сліпим методом» як прості споживачі, так і професійні сомельє. Результати тестів – у таблицях.

Червоне вино. Каберне

Назва Виробник Загальна оцінка Оцінка дегустаторів
2012 2010 пробанди* сомельє
Винлюкс ТОВ «Агро-Дар», Одеська обл. 5   5  
Євпаторія Picnic ТОВ «Євпаторійський завод класичних вин», Крим 5   5  
Золота Амфора
ТОВ «Атлантіс», Дніпропетровська обл.   5 5 5
Коблево
ВАТ «Коблево», Миколаївська обл.   5 5 4
Магарач Агрофірма «Магарач», Крим   5 5 3
ШАБО Шабські вина
ТОВ »Промислово-торгова компания Шабо», Одеська обл.    5 5 5
Вина Кримских долин Amfora ТОВ «Атлантіс», Дніпропетровська обл. 4   4  
Голіцинські вина ТОВ «Євпаторійський завод класичних вин», Крим 4   4  
Кримська марка ДП «Кримський винний дім», Крим 4   4  
Массандра Державний концерн «НВАО «Массандра», Крим 4   4  
OREANDA ДП «Кримський винний дім», Крим 4   4  
Французький бульвар Viva Wine ЗАТ «Одессавинпром»   4 4 5
Золотий Віл ТОВ «Каменський завод марочних вин», Херсонська обл.   2** 3 5
Чизай
СП «Айсберг», Закарпаття   2** 5 3

* пробанди – непрофесійні учасники дегустації, прості споживачі

** не відповідає назві «Каберне» (виготовлене з іншого сорту винограду)

Червоне вино. Бастардо

Назва Виробник Оцінка (2012) Оцінка дегустаторів
пробанди сомельє
Бастардо Феодосийське
(Oreanda)
ДП «Кримський винний дім», Крим 5 5 5
Бастардо
(Коблево)
ВАТ «Коблево», Миколаївська обл. 4 4 4
Бастардо Ювілейне
(Голицинські вина)
ТОВ «Євпаторійський винзавод», Крим 5 5 5
Бастардо
(Золотая Амфора)
ТОВ «Атлантіс», Дніпропетровська обл. 4 4 5
Бастардо Болградский
(Французький бульвар)
ЗАТ «Одесавинпром» 4 4 4
Бастардо Королівські історії (Шабо) ТОВ «Промислово-торгова компания Шабо», Одеська обл. 4 4 5

Біле вино. Шардоне

Назва Виробник Оцінка (2010) Оцінка дегустаторів
пробанди сомельє
Романовське SA «Romanesti», Молдова 5 5 4
Amadar СП «Vinaria Bostavan», Молдова 5 5 5
Cricova АО «Комбинат по производству вин «Cricova», Молдова 5 5 4
OREANDA ДП «Кримський винний дім», Крим 5 5 5
Кримське марочне ДП «Кримський винний дім», Крим 3* 5 3
Голіцинські вина
ТОВ «Євпаторійський винзавод», Крим 2** 5 4
BostaVan СП «Vinaria Bostavan», Молдова 2*** 5 5

* вміст лимонної кислоти вищий за норму

** вміст лимонної кислоти вищий за норму, вино містить гідроксиметилфурфурол

*** вино містить гідроксиметилфурфурол

Біле вино. Совіньйон

Назва Виробник Оцінка (2009) Оцінка дегустаторів
пробанди сомельє
Коблево
ВАТ «Коблево», Миколаївська обл. 5 5  
INKERMAN ТОВ «Інкерманський завод марочних вин», Севастополь 5 5  
Золота Амфора
ТОВ «Атлантіс», Дніпропетровська обл. 4 4  
Ольвія ТОВ «Сандора», Миколаївська обл. 4 4  
Чизай
СП «Айсберг», Закарпаття 4 4  
OREANDA ДП «Кримський винний дім», Крим 4 4  
Винлюкс ТОВ «Агро-Дар», Одеська обл. 3* 4  
Голицинские вина ТОВ «Євпаторійський винзавод», Крим 3* 4  

* вміст лимонної кислоти у вині відповідає українським, але не відповідає світовим нормам.

 

Методологія досліджень

В лабораторії у винах перевіряли такі показники:

  • міцність вина. Для сухих вин вона має становити 9-14%, для напівсолодких – 9-12%, а для десертних – 16%.
  • масову концентрацію титрованих кислот. Цей показник, як і попередній, характеризує правильність ведення технологічного процесу і певною мірою якість вихідного виноматеріалу. Масова концентрація титрованих кислот в перерахунку на винну кислоту має становити 5-7 г/куб.дм для сухих та напівсолодких,  та 3-7 г/куб.дм – для десертних вин. Якщо у вині бракує кислот, то його смак буде «порожнім», якщо їх забагато, то вино на смак буде надто кислим.
  • вміст антоцианів. У винограді та виноградному вині відповідно міститься характерний  набір природніх пігментів – антоцианів, за якими виноград можна відрізнити від інших плодів темного кольору (бузини, смородини, чорноплідної горобини тощо).
  • вміст сірчистої кислоти. Сірчиста кислота утворюється у вині при обробці виноматеріалів діоксидом сірки. Обробку вин діоксидом сірки використовують з давніх часів для боротьби з небажаними мікроорганізмами, для запобігання окислення вин. Проте надмірно високі дози діоксиду сірки погіршують властивості вина і можуть негативно впливати на здоров’я людини, наприклад, викликати головні болі.
  • вміст цукрів (глюкози, фруктози, сахарози). Якщо вино сухе, то вміст в ньому глюкози та фруктози буде становити не більше 0,3%, а сахарози там просто не може бути.
  • вміст винної, яблучної та лимонної кислот. Для вина характерно містити винну та яблучну кислоти. Лимонну кислоту, як правило, додають в сусло чи виноматеріали для стабілізації. Лимонна кислота знижує рН і є до певної міри консервантом. За вітчизняними нормами лимонної кислоти у вині має бути не більше 2 г/л, відповідно до вимог Асоціації виноробів – не більше 1 г/л.
  • вміст сорбінової кислоти. Відповідно до стандартів допустима норма становить не більше 300 мг/л сорбінової кислоти.
  • вміст гідроксиметилфурфуролу. Це речовина, що утворюється при тривалому зберіганні або в результаті високотемпературної обробки харчових продуктів, продукт хімічного розпаду цукрів. Норм щодо вмісту цієї речовини у вині немає, відтак отримані цифри (тест на гідроксиметилфурфурол проводився при перевірці вина Шардоне) порівнювали з міжнародними нормами для соків.
За матеріалами Центру експертиз «Тест»
Kolgot UA

Сподобалось? Поділіться із друзями

PinIt

Новини інших ЗМІ

Loading...
Top