Гайда за ложкою. Як обрати найкращу червону ікру

Червона ікра – не менш важливий атрибут новорічного столу в стилі «ретро», ніж салат олів’є. Як би її не подавали – в мисці з великою ложкою чи на мікроскопічних канапе – висока якість продукту є обов’язковою умовою. «Закупи» знають, яку червону ікру обрати, аби не шкодувати за марно витраченими грошима.
Фото: shkolazhizni.ru

Фото: shkolazhizni.ru

Центр експертиз «Тест» проводить перевірку червоної ікри чи не щороку (а подекуди й двічі на рік). «Закупи» узагальнили результати тестувань за останні три роки, аби обрати ті марки ікри, що отримали найвищі оцінки.

У 2013-му «Тест» перевірив 9 торгових марок червоної ікри – деякі з них вже брали участь у попередніх тестуваннях. Чотири зразки отримали оцінку «відмінно», ще чотири – «добре», і лише ікра «Икорный стандарт» отримала незадовільну оцінку. Її виробник вирішив трохи зекономити і замість 130 г продукту поклав у банку лише 120,6 г.

Торік експерти «Тесту» перевірили 35 торгових марок ікри. Вісім зразків отримали хороші оцінки. Ще дві – незадовільні. Основні претензії до виробників ікри – заниження ваги продукту та використання надміру консервантів. Лише в одному випадку в ікрі знайшли кишкову паличку – в ікрі ТМ Flagman, хоча вже у 2013-му виробник цього продукту реабілітувався (детальні результати кожного дослідження можна знайти за посиланнями у таблиці).

«Закупи» рекомендують

Найкращі торгові марки червоної ікри за версією ЦЕ «Тест»»
 

Результати тестувань червоної ікри, 2007-2012 рр

Назва Виробник 2011
рік
2011
рік
2012 рік 2013 рік Загальна оцінка
Камчадал ТОВ “Орландо” (Росія), замовник ПП “Камчадал” (Київ) 5       5
Шаланда ТОВ “Долинск” (Росія) 5   5 5 5
Гелиос ВАТ “Озерновский РКЗ №55” (Росія)   5 5 5 5
Кета ТОВ “Дальриба” (Україна)     5   5
PREMIYA SELECT для мереж “Сільпо”, “Фора”, “Фоззі” на ТОВ “Кайтес” (Росія)     5   5
Губернаторъ Камчатки ТОВ “Орландо” (Росія)   5 5   5
Золотая Унция н/д   4     4
Икура ТОВ “Рибкоппродукт” (Україна)   4     4
Миг-95 ТОВ “Ванда” (Росія)   4     4
Камчатская зернистая ТОВ “Рибкоппродукт” (Україна)     4   4
Охотское море ТОВ “Рибкоппродукт” (Україна)     4   4
Остров ТОВ “Рибкоппродукт” (Україна) 4       4
Дальморе ТОВ “Дальриба” (Україна) 4       4
Русский посол СП “УВРК” (Україна) 4     4 4
Фуршет  для мережі “Фуршет” ТОВ “Міжнародна група морепродуктів” (Україна) 4       4
Сахалінка ТОВ “Рибкоппродукт” (Україна)       4 4
Сахфішпродукт ТОВ “Рибкоппродукт” (Україна)       4 4
Veladis ТОВ “Ларан-07” (Україна)       4 4
Анива ТОВ “Рибкоппродукт” (Україна) 3   4   3,5
Красное золото ТОВ “Рибкоппродукт” (Україна)   4 2* 5 3,3
Flagman ТОВ “Міжнародна група морепродуктів” (Україна) 5   1** 5 3,7
Перлина Аляски ТОВ “Аляска Л.Д.” (Україна)   3     3
АСС ПП “АСС” (Україна) 3       3
Ікорний стандарт ТОВ “Укрхарчопромкомплекс” (Україна)       2*** 2

* – містить не заявлені консерванти

** – містить кишкову паличку

*** – вага менша, ніж заявлена

Чия ікра найсмачніша

Червона ікра – це ікра лососевих риб. Найчастіше зустрічається червона ікра з кети, горбуші і нерки. Практично не зустрічається, але може бути відібрана ікра з сими, кижуча або чавичі. Суміш ікри різних риб в одній банці допускається лише для ікри другого сорту (перший сорт зустрічається частіше). Попри те, що всі ці риби належать до сімейства лососевих, ікра в них різна. І за кольором, і за розміром, і за смаком теж. Ікра кети і горбуші за кольором скоріше темно-помаранчева, ніж червона, ікринки великі, присмак гіркоти практично відсутній. Ікра нерки має гіркуватий присмак, вона дрібніша і яскраво червоного кольору. Саме ікру нерки споживачі часто сприймають як підробку або неякісний продукт. Насправді вона просто інша і повинна бути дрібною.

Щоб уникнути такого неспівпадіння видимого і бажаного, тим більше, якщо ікра купується на подарунок або “в гості”, уважно читайте всі написи на баночках з ікрою. Дбайливий виробник вказує, з ікри якої саме риби виготовлений продукт. Така інформація може бути в самій назві, безпосередньо у складі, на додатковій етикетці або на дні банки або кришці нанесена фарбою або тисненням. Проте багато виробників і раніше не конкретизують рибу. До слова, форель і сьомга також належать до сімейства лососевих, але цінні не ікрою, а м’ясом.

За матеріалами Центру експертиз «Тест»
Answear UA

Сподобалось? Поділіться із друзями

PinIt

Новини інших ЗМІ

Loading...
  • Lia Li

    в Сильпо – лучшая икра наразвес

Top