Українським сироварам моцарела не вдається

Годі уявити собі такі любі галицьким господиням піцу чи капрезе без доброї моцарели. «Закупи» дізнались, який сир краще обрати, аби не зіпсувати страви.
Фото: fineartamerica.com / Joana Kruse

Фото: fineartamerica.com / Joana Kruse

За останнє десятиліття моцарела стала настільки популярною, що її виробництво освоїли навіть українські сировари. Центр експертиз «Тест» перевірив якість 8 зразків цього сиру, 6 із яких були вітчизняного виробництва, один – італійського і ще один – німецького.

Два в одному – і сулугуні, і моцарела. Кому що більше смакує

Два в одному – і сулугуні, і моцарела. Кому що більше смакує

Цього разу українські виробники сиру підтвердили поширену думку, що їхня продукція не відрізняється високою якістю. Лише один зразок із шести вітчизняних – «Добряна» – отримав найвищу оцінку, решті ж сироварів ще є над чим працювати. Дехто із виробників взагалі не розуміє, що ж за продукт він робить. Як от компанія із Хмельницька, яка назвала свій сир «Сулугуні моцарела». Цей зразок та моцарела від «Славії» отримали трійки за свій посередній смак.

Не пройшла тесту на органолептику й моцарела від «Брусилівського маслозаводу». Але сировари з Житомирщини ще й примудрились замінити молочний жир на рослинний. В результаті маємо звичайний сирний продукт, про що на етикетці ні слова.

Двоє інших вітчизняних сироварів отримали погані оцінки зовсім не за смак свого продукту, який експерти «Тесту» оцінили на відмінно. Виробника моцарели під торговою маркою  Paolo підвела мікробіологія – у його сирі виявили кишкову паличку. Компанія, що виробляє сир під ТМ «Гудвін», виявилась не лише неакуратною (у її сирі теж знайшли кишкову паличку), а й жадібною – замість 220 г сиру в упаковці його виявилось лише 189 г.

Через жадібність оцінку знизили й італійській моцарелі – Galbani. Її виробник не доклав до пакетика 8 г сиру. Якби не це прикре непорозуміння, то італійці заробили б впевнену п’ятірку, бо смакові якості цієї моцарели відмінні, і ніяких сюрпризів – ні хвороботворних бактерій, ні тим паче рослинного жиру – в ній не було.

Німецький Zott зважує свою продукцію ретельніше, ніж італійці, тож його моцарела отримала заслужене «відмінно».

mocarella-mini

Результати тестування моцарели (2013)

Назва Виробник Ціна за 1 кг Загальна оцінка Оцінка за органо-лептику Недоліки
Добряна

Філія “Сумський молочний завод” ДП “Аромат”

115,84 5 5  
ZOTT
Zottarella Classic
Zott Gmbh & Co. KG (Німеччина) 135,92 5 5  
Вершковий рай ПАМ “Хмельницька маслосирбаза” 70,2 3 3  
Славія ПАМ “Баштанський
сирзавод”
81,78 3 3  
Galbani S.p.A.E. Galbani (Італія) 185,76 2 5 М
Paolo СП ТОВ “ВЗТФ “Євро” (смт. Баришевка) 190,42 2 5 КП
Гудвін (Геркулес)
Fresh Mozzarella
ПАМ “Володарський
молочний завод”
130,86 1 5 КП, М
Поліська сироварня ТОВ “Брусилівський маслозавод” 62,93 1 2 РЖ
М – занижена маса продукту
КП – виявлено кишкову паличку
РЖ – виявлено рослинний жир
Answear UA

Сподобалось? Поділіться із друзями

PinIt

Новини інших ЗМІ

Loading...
Top