У США відкривають супермаркет протермінованих продуктів

На початку наступного року у американському Бостоні відкриють перший в країні супермаркет з продуктами, термін придатності яких уже минув.
Фото: www.vosizneias.com

Фото: www.vosizneias.com

Пілотний магазин під назвою The Daily Table продаватиме овочі, фрукти, молоко та яйця, а також інші базові продукти, які не пройшли «фейс-контроль» у інших супермаркетах. Ціни на них, відповідно, будуть нижчими, що зробить продукти доступнішими для бідних мешканців Бостона.

Ініціатор експерименту Даґ Ройч [Doug Rauch] пропрацював у торгівлі 35 років, з них 31 рік – у американській мережі магазинів Trader Joe’s. Останні 14 з них він керував компанією. За цей час вона виросла з маленького підприємства у Південній Каліфорнії до торгового концерну національного масштабу, який об’єднує понад 360 спеціалізованих магазинів якісних продуктів харчування у 30 штатах.

В інтерв’ю The Digital Journal Ройч зазначає, що його ідея не нова: «Приміром, продовольчі банки роблять це роками. Можу навіть сказати, не називаючи імен, що один з лідерів американського рітейлу регулярно дає «друге життя» продуктам у своїх магазинах, відправляючи їх на переробку, а наступного дня викладаючи приготовлену їжу у відділі кулінарії».

У США 40% продовольства опиняється на смітнику через те, що їхній термін придатності вийшов. Але часто ці продукти ще можна їсти, каже Дана Ґарденс [Dana Gunders], яка займається продовольчими дослідженнями. Наприклад, кукурудзяні чіпси через місяць після завершення терміну придатності втрачають смак, але ними неможливо отруїтися. Кілька хвилин у мікрохвильовій пічці, і чіпси хрустять як нові.

Ґарденс стверджує, що йогурт чи шоколад, термін придатності яких вийшов, теж можуть бути цілком їстівними та безпечними для споживання. А термін придатності яєць та молока можна подовжити, якщо зберігати їх в холодильнику. Для яєць температура має бути нижче 5С, для молока оптимальна температура – 2С.

Та, схоже, американці не надто дослухаються до цих порад. За даними останнього дослідження NRDC спільно із Гарвардським університетом, мешканці США викидають щороку 160 млрд фунтів їжі. Це більше, ніж у будь-якій іншій країні.

 

Answear UA

Сподобалось? Поділіться із друзями

PinIt

Новини інших ЗМІ

Loading...
Top