У всіх на вустах. Що таке бензопірен і з чим його їдять

Після скандалу із українським шоколадом, у якому росіяни знайшли бензопірен, ця хімічна сполука викликала живий інтерес у пересічних громадян, які вже давно забули, що вчили на уроках хімії. «Закупи» вирішили нагадати, що ж являє собою цей страшний бензопірен і з чим його їдять українці.

Фото: all.biz

Фото: all.biz

У тому, що бензопірен знайшли у шоколаді, немає нічого дивного. Він утворюється при сушінні та обсмажуванні какао-бобів, з яких потім і роблять шоколад. В такий самий спосіб бензопірен з’являється в каві, смаженому м’ясі, соняшниковій олії та копченостях.

Бензопірен – це поліциклічний ароматичний вуглеводень (ПАВ). Найбільш відомий 3,4-бензопірен, який було ідентифіковано у 1933 році як канцерогенний компонент сажі та смоли. За його рівнем визначають загальну забрудненість продуктів різними ПАВами.

Свою порцію бензопірену міські жителі отримують ще й з повітря, забрудненого автомобільними вихлопами. В спекотну літню погоду концентрація цієї речовини у повітрі зростає – бензопірен потрапляє туди із асфальту. До організму курців ця речовина потрапляє разом із тютюновим димом.

Бензопірен має дві прикрі властивості – він може спричиняти рак і має здатність накопичуватись в організмі.

У Євросоюзі існують гранично допустимі норми вмісту цього вуглеводня в продуктах харчування. Відповідно до Директиви 1881/2006 олії та жири (крім какао-масла) можуть містити 2 мкг бензопірену на кг, копчені м’ясо та риба – 5 мкг/кг, звичайна риба – 2 мкг/кг. У ЄС допускається навіть вміст бензопірену в дитячому харчуванні та харчуванні на основі зернових, але не більше 1 мкг/кг.

В Україні нормується вміст бензопірену лише в соняшниковій олії – його допустима концентрація така ж, як у ЄС. Вперше в Україні про «бензопіренову проблему» заговорили у Центрі експертиз «Тест». У 2005 році фахівці центру перевірили вміст цієї речовини у соняшниковій олії. Результати виявились невтішними – із 20 зразків олії перевищення допустимої у ЄС норми виявили у 16. Крім олії, у «Тесті» перевіряли на вміст бензопірену майонез, копчену ковбасу та шоколад (результати перевірок – у таблиці нижче).

Вміст бензопірену в продуктах харчування (дані досліджень 2009-2010 рр)

Продукт Виробник Вміст
бензопірену (мкг/кг)
Майонез (2010)
Щедро Провансаль АТЗТ “Харківський жировий комбінат” не більше 0,5
Чумак Справжній ЗАТ “Чумак” не більше 0,5
Олком Провансаль ВАТ “Київський маргариновий завод” не більше 0,5
Добрий кухар Провансаль ЗАТ “Славолія” 1,6
Віста Провансаль ТОВ “Віста” (Київська обл.) 1,4
МакМай Провансаль ТОВ “Прайм-продукт” (Донецька обл.) 4,5
Оліс Провансаль Столовий ТОВ фірма “Оліс ЛТД” (Запоріжжя) 0,9
Розмай Провансаль Класичний ТОВ “Форес” (Одеса) 1,2
Нерафінована олія (2010)
Добрий кухар
ТОВ “Полюс” (Дніпропетровськ) для мережі АТБ 1,8
Королівский смак
ПП “Віктор і К” (Кіровоградська обл.) 2,2
Маслятко ФОП “Тарасюк В.А.” (Київська обл.) 1,4
Славія ЗАТ “Пологовський олієекстракційний завод” (Запорізька обл.) 2,2
Щедрий Дар ЗАО “Полтавский олієекстракційний завод – Кернел Груп” 0,9
Диканька ТОВ “Укролія” (Полтавська обл) 1,2
Сонячна жаринка ФОП “Тарасюк В.А.” (Київська обл.) 2,1
Майола ПП “Олияр” (Львівська обл.) 3,3
Чумак
“Домашня олія”
за ліцензією “Чумак” для Кернел-Трейд, “Приколотнянский ОЕЗ” (Харківська обл.) 2,8
Рафінована олія (2009)
Олейна ЗАТ “Днепропетровский маслоекстракційний завод” не більше 0,5
Чумак ЗАТ “Приколотнянский маслоекстракційний завод” не більше 0,5
Дар Сонця ЗАТ МРЗО “Стрілецький степ” (Луганська обл.) 1,5
Край ЗАТ МРЗО “Стрілецький степ” (Луганська обл.) на замовлення ТОВ “Край” 1,7
Олком ВАТ “Київський маргариновий завод” 1,0
Славія ЗАТ “Пологовський олієекстракційний завод” (Запорізька обл.) 2,2
Щедрий Дар ЗАО “Полтавский олієекстракційний завод – Кернел Груп” 1,0
Fine Food ЗАО “Полтавский олієекстракційний завод – Кернел Груп” для “Метро Кеш енд Керрі Україна” 1,0
Оліс ТОВ фірма “Оліс ЛТД” (Запоріжжя) 8,3
Стожар ЗАТ “Приколотнянский маслоекстракційний завод” 7,0
Молочний шоколад (2008)
Корона ЗАТ “Крафт Фудз Україна” 0,6
Roshen ЗАТ “Київська кондитерська фабрика ім. К.Маркса” не більше 0,5
Milka ЗАТ “Крафт Фудз Україна” 0,6
Nestle Gold Chocolate ЗАТ “Львівська кондитерська фірма “Світоч” 0,5
Любимов ПП Агентство “Малбі” (Дніпропетровськ) не більше 0,5
Світоч ЗАТ “Львівська кондитерська фірма “Світоч” 0,5
Cadbury ТОВ “Дірол Кедбері” (Росія) 0,5
Dolci ЗАТ “ВО “КОНТІ” (Донецьк) не більше 0,5
DominiC Полтава ВАТ “Полтавакондитер” не більше 0,5
Чорний шоколад (2008)  
Корона ЗАТ “Крафт Фудз Україна” не більше 0,5
Світоч ЗАТ “Львівська кондитерська фірма “Світоч” 0,6
Dolci ЗАТ “ВО “КОНТІ” (Донецьк) 0,6
Roshen ЗАТ “Київська кондитерська фабрика ім. К.Маркса” не більше 0,5
Корона Intenza ЗАТ “Крафт Фудз Україна” не більше 0,5
DominiC Полтава ВАТ “Полтавакондитер” не більше 0,5
Lindt Excellence Ecuador “Лінд енд Шпрюнглі Швайг АГ” (Швейцарія) не більше 0,5
Millennium Excellent ПП Агентство “Малбі” (Дніпропетровськ) не більше 0,5
Брауншвейгська ковбаса (2010)
Алан ТОВ “Алан” (Дніпропетровськ) 0,8*
Глобино ТОВ “Глобинський м’ясокомбінат” 0,8
Луганські делікатеси
ЗАТ “Луганський м’ясокомбинат” 0,7
Фарро Кременчукм’ясо ВАТ “Кременчукм’ясо” 0,7
Ятрань ВАТ “Мясокомбінат “Ятрань” (Кіровоград) 0,7
Поліс ТОВ “Поліс” (Біла Церква) 0,8
КАМО ПП “МПЗ “Ковбаси КАМО” (Севастополь) 0,8
Панська Прима ПП “ІсполІн-Сервіс” (Донецьк) 0,8
Щирий кум ПрАТ “Горлівсткий м’ясокомбінат” 0,8

* вміст бензопірену в жирі

За матеріалами Центру експертиз «Тест»

Отримуй новини від «Закупів» на свою електронну скриньку

Kolgot UA

Сподобалось? Поділіться із друзями

PinIt

Новини інших ЗМІ

Loading...
Top