Свято наближається: П’ятизірковий олів’є

Оновлено 24.12.2015

Хай раз у рік, але «Олів’є», цей буржуазно-пролетарський ф’южн, з’являється на столі чи не в кожної порядної галицької родини. І смакує він в новорічну ніч якось особливо, так ще смакує кутя на Різдво і яйця з хроном на Великдень. Аби смак цей був якнайкращим, «Закупи» дізнались, які продукти краще обрати для святкового салату.

Фото: cook24.org

Фото: cook24.org

Майонез

Зробити вдома цей вишуканий французький соус нескладно. Потрібно лише збити яєчні жовтки з олією, оцтом, гірчицею, додавши трохи солі і перцю. Але навіть найакуратніша господиня не гарантована від того, що у її незрівнянному соусі не поселиться сальмонела. Тож якщо при новорічному столі сидітимуть діти, вагітні жінки та старші члени родини, краще все ж віддати перевагу промисловому майонезу. Ви ж не щодня його їсте, чи не так? Тим паче, що знайти якісний майонез у магазині – не така вже й проблема.

Центр експертиз «Тест» перевіряв якість майонезу «Провансаль» (середньожирного) чотири рази: у 2008-му, 2010-му, 2012-му та 2013 роках. За результатами усіх тестувань майже половина торгових марок майонезу виявилась на висоті. Беззаперечними лідерами стали майонез «Щедро», який виробляють у Львові та Харкові (продукт перевіряли тричі і щоразу він отримував оцінку «відмінно») та майонез «Чумак», що теж успішно пройшов три випробування.

Результати тестувань майонезу, 2008-2013

Назва Виробник 2008 2010 2012 2013
Щедро Провансаль ПАТ “Львовский жиркомбинат” або АТЗТ “Харьковский жировой комбинат” 5 5 5
Чумак Справжній ЗАТ “Чумак” (Каховка, Херсонська обл) 5 5   5
Віста Провансаль (пакет) ТОВ “Віста” (Ворзель, Київська обл)     5
Олейна Провансаль на замовлення ДП “Сантрейд” на ПАТ “Чумак” (Каховка, Херсонська обл)     5
ЖирновЪ Провансаль ТОВ “Ново-Водолажський масложировий комбінат”/ Харківська обл 5    
Торчин Провансаль ВАТ “Волиньхолдинг” (Торчин, Волинська обл) 5   4 4
Верес Провансаль ЗАТ “Агроекопродукт” (Канів, Черкаська обл) 4    
Первый жировой Трест Советский провансаль ТОВ ПП “Комбінат харчових продуктів” (Донецьк)     4
Чугуев продукт Провансаль-67 ПП “Віктор і К” (Власівка, Кіровоградська обл)     4
Королівський смак Провансаль ПП “Віктор і К” (Власівка, Кіровоградська обл) 4
Мак Май Провансаль ТОВ “Прайм-продукт” (Макеївка, Донецька обл) 5 1 5
Славолія Провансаль ЗАТ “Славолія” (Київ, вироблено в Донецьку) 3    
Сонячна Долина Провансаль ВАТ “Одеський масложиривой комбінат” 3    
Олком Провансаль ВАТ “Київський маргариновий завод” 3 2   3
Столовий Провансаль ПП Бест, Бровари 3
Holiday Провансаль Оригинал ПВКФ “Пані Крістіна” (Херсон)   2  
Дачный майонез Провансаль ПАО “Донецький міський молочний завод №2”     2
Добрий кухар Провансаль ЗАТ “Славолія” (Донецьк)   1  
Віста Провансаль (банка) ТОВ “Віста” (Ворзель, Київська обл)   1  
Оліс Провансаль Столовый ТОВ фірма “Оліс ЛТД” (Запоріжжя)   1  
Розмай Провансаль ТОВ “Форес” (Одеса)   1  
Щедро Organic ПАТ Львівський жиркомбінат 1

Продукти, що отримали незадовільні оцінки, упіймали на двох «гріхах». Низькі бали в 2008 році отримали ті майонези, що мали незадовільні органолептичні властивості (смак та запах), у 2010 році найнижчий бал отримали зразки, що містили бенз(а)пірен. Заради справедливості варто відзначити, що понаднормовий вміст бенз(а)пірену загалом знайшли у двох зразках – ТМ «МакМай» та «Щедро Органік». Іншим «гріхом» «двієчників» була занижена жирність – замість задекларованих 67% зразки містили 60-63% жиру.

Горошок

З цим необхідним атрибутом «Олів’є» радянського розливу справи значно кращі.

Результати тестування горошку, 2008-2015

Назва Виробник 2008
2012
2014 2015
Долина Желаний “Вельд Ворлд (ЮК Лимитед)” (Угорщина) 5   4
Bonduelle “Бондюель Надькереш Кфт”(Угорщина) 5 5 4 5
Премія “Бондюель Надькереш Кфт”(Угорщина, на замовлення ЗАТ “Фоззі”) 5  
Маринадо Пузста Консерв (Угорщина) на замовлення Кернел Трейд 5 5
Економ ПП Агроспецпроект (Черкаська обл.) 5
Navigator ТОВ ВКП Щедра нива (Рівненська обл.) на замовлення ТОВ Домінанта фуд 5
Чумак ТОВ “Арго-Старт” (Черкаська обл) на зам. ЗАТ “Чумак” 5   4 4
Globus ООО “Кубанские консервы” (Краснодарський край, Росія)   5
Бабусин продукт ПП “Агроспецпроект” (Київ) 4 4
Королівський фазан “KELET FOOD 2000” (Угорщина) 4  
ЕКО ТОВ “ЕКО” (Угорщина) 4  
Micado “Мікадо Фудс” (Китай) 4  
Верес ЗАТ “Агроекопродукт” (Канів) 5 2 2
Котигорошко Черкаськая філія СТОВ ім.Шевченка, на зам. ЗАТ “Агроекопродукт” (Канів) 3  
Хуторок ПП “Лесковський консервний завод” (Ліски, Черкаська обл)   3
Дари ланів ПП “Агроспецпроект” (Київ) на зам. ВАТ “Могильов-Подольський консервний завод” 3 2 2 4
Чемпіон імпортер ТОВ “ППК-Україна”, виготовлено в Китаї   2
Наш посол ТОВ Корадо Каннінг Інкорпорейтед 2
Oscar Далянь мінью фуд ко лтд (Китай) 2

Погані оцінки означають, що продукт має незадовільні органолептичні властивості (просто погано смакує) або виробник виявився жадібним і недоклав горошку у банки.

Ковбаса

В класичному радянському рецепті і ковбаса має бути правильна – лікарська. З ковбасою справи гірші, ніж з горошком та майонезом. Лікарську ковбасу Центр експертиз «Тест» перевіряв чотири рази і щоразу отримував різні результати: якщо у 2007 році чотири з десяти зразків отримали хороші оцінки, а у 2010 – лише два, у 2012 році шість тестованих зразків лікарської ковбаси отримали високий бал, а у 2014 – знову лише два зразки із восьми отримали високі оцінки. Головною претензією до ковбаси була її занижена жирність, посередні органолептичні властивості, окремі зразки не проходили тести на вміст кишкової палички, а у двох зразках виявили куряче м’ясо та крохмал, якого там не мало б бути відповідно до рецептури.

Результати тестування лікарської ковбаси, 2007-2014

 Назва  Виробник 2007 2010 2012 2014
Русанко ТОВ “Русанівський мясокомбинат” (Київ) 5    
Ятрань ВАТ “МК” Ятрань” (Кіровоград) 4 5 5
Тульчин ТОВ “Тульчинм’ясо” 5   4** 3
Кременчугм’ясо Фарро ВАТ “Кременчугм’ясо”   4  
Роганський м’ясокомбінат ТОВ Роганський м’ясокомбінат, Харків 4
Луганські делікатеси ЗАТ “Луганський м’ясокомбинат” 3 5
Ситний ряд ТОВ “М’ясная фабрика “Фаворит Плюс” (Дніпропетровськ) 4
Алан ТОВ “Алан” (Дніпропетровськ) 5 2*** 4 5
Європродукт ТОВ “Європродукт” (Водяне-2, Донецька обл) 3    
Колос МПЗ “Колос Чернівецькі ковбаси” 3    
Фомич ТОВ “М’ясний Альянс” (Київ) 3    
Скворцово ТОВ “МПК Скворцово” (Скворцово, Крим)     3
Щирий кум Горлівський м’ясокомбінат 3
Поліс  ТОВ “Поліс” (Біла Церква) 2*** 2*** 4
Ідекс М’ясокомбінат “Ідекс” (Яготин) 2 2
Ювілейний ТОВ “М’ясокомбінат Ювілейний” 2   2
Дружба народов філія “Мясокомбінату “Дружба народів” (Петрівка, Крим)   2***
Horeca select на зам. ТОВ “Метро Кеш енд Керрі Україна”
на філії “М’ясокомбінат “Дружба народів” (Крим)
  2***
Добров ТОВ “М’ясна фабрика “Фаворит Плюс” (Дніпропетровськ) 2
Твін ПП “Твін” (Київ) 2
Царская охота ТОВ “Елітекс” (Донецьк) 2** 2*
Мясная лавка ТОВ “М’ясна фабрика “Фаворит Плюс” (Дніпропетровськ) 2*

* містить куряче м’ясо

** містить крохмал

*** виявлено кишкову паличку

Решта складників салату – яйця, картопля, морква, цибуля та квашений огірок – наразі перевірки в лабораторіях «Тесту» не проходили, тож тут доведеться покладатись на власний смак.

Отримуй новини від «Закупів» на свою електронну скриньку
Answear UA

Сподобалось? Поділіться із друзями

PinIt
Top