Свято наближається: П’ятизірковий олів’є

Оновлено 24.12.2015

Хай раз у рік, але «Олів’є», цей буржуазно-пролетарський ф’южн, з’являється на столі чи не в кожної порядної галицької родини. І смакує він в новорічну ніч якось особливо, так ще смакує кутя на Різдво і яйця з хроном на Великдень. Аби смак цей був якнайкращим, «Закупи» дізнались, які продукти краще обрати для святкового салату.

Фото: cook24.org

Фото: cook24.org

Майонез

Зробити вдома цей вишуканий французький соус нескладно. Потрібно лише збити яєчні жовтки з олією, оцтом, гірчицею, додавши трохи солі і перцю. Але навіть найакуратніша господиня не гарантована від того, що у її незрівнянному соусі не поселиться сальмонела. Тож якщо при новорічному столі сидітимуть діти, вагітні жінки та старші члени родини, краще все ж віддати перевагу промисловому майонезу. Ви ж не щодня його їсте, чи не так? Тим паче, що знайти якісний майонез у магазині – не така вже й проблема.

Центр експертиз «Тест» перевіряв якість майонезу «Провансаль» (середньожирного) чотири рази: у 2008-му, 2010-му, 2012-му та 2013 роках. За результатами усіх тестувань майже половина торгових марок майонезу виявилась на висоті. Беззаперечними лідерами стали майонез «Щедро», який виробляють у Львові та Харкові (продукт перевіряли тричі і щоразу він отримував оцінку «відмінно») та майонез «Чумак», що теж успішно пройшов три випробування.

Результати тестувань майонезу, 2008-2013

Назва Виробник 2008 2010 2012 2013
Щедро Провансаль ПАТ “Львовский жиркомбинат” або АТЗТ “Харьковский жировой комбинат” 5 5 5
Чумак Справжній ЗАТ “Чумак” (Каховка, Херсонська обл) 5 5   5
Віста Провансаль (пакет) ТОВ “Віста” (Ворзель, Київська обл)     5
Олейна Провансаль на замовлення ДП “Сантрейд” на ПАТ “Чумак” (Каховка, Херсонська обл)     5
ЖирновЪ Провансаль ТОВ “Ново-Водолажський масложировий комбінат”/ Харківська обл 5    
Торчин Провансаль ВАТ “Волиньхолдинг” (Торчин, Волинська обл) 5   4 4
Верес Провансаль ЗАТ “Агроекопродукт” (Канів, Черкаська обл) 4    
Первый жировой Трест Советский провансаль ТОВ ПП “Комбінат харчових продуктів” (Донецьк)     4
Чугуев продукт Провансаль-67 ПП “Віктор і К” (Власівка, Кіровоградська обл)     4
Королівський смак Провансаль ПП “Віктор і К” (Власівка, Кіровоградська обл) 4
Мак Май Провансаль ТОВ “Прайм-продукт” (Макеївка, Донецька обл) 5 1 5
Славолія Провансаль ЗАТ “Славолія” (Київ, вироблено в Донецьку) 3    
Сонячна Долина Провансаль ВАТ “Одеський масложиривой комбінат” 3    
Олком Провансаль ВАТ “Київський маргариновий завод” 3 2   3
Столовий Провансаль ПП Бест, Бровари 3
Holiday Провансаль Оригинал ПВКФ “Пані Крістіна” (Херсон)   2  
Дачный майонез Провансаль ПАО “Донецький міський молочний завод №2”     2
Добрий кухар Провансаль ЗАТ “Славолія” (Донецьк)   1  
Віста Провансаль (банка) ТОВ “Віста” (Ворзель, Київська обл)   1  
Оліс Провансаль Столовый ТОВ фірма “Оліс ЛТД” (Запоріжжя)   1  
Розмай Провансаль ТОВ “Форес” (Одеса)   1  
Щедро Organic ПАТ Львівський жиркомбінат 1

Продукти, що отримали незадовільні оцінки, упіймали на двох «гріхах». Низькі бали в 2008 році отримали ті майонези, що мали незадовільні органолептичні властивості (смак та запах), у 2010 році найнижчий бал отримали зразки, що містили бенз(а)пірен. Заради справедливості варто відзначити, що понаднормовий вміст бенз(а)пірену загалом знайшли у двох зразках – ТМ «МакМай» та «Щедро Органік». Іншим «гріхом» «двієчників» була занижена жирність – замість задекларованих 67% зразки містили 60-63% жиру.

Горошок

З цим необхідним атрибутом «Олів’є» радянського розливу справи значно кращі.

Результати тестування горошку, 2008-2015

Назва Виробник 2008
2012
2014 2015
Долина Желаний “Вельд Ворлд (ЮК Лимитед)” (Угорщина) 5   4
Bonduelle “Бондюель Надькереш Кфт”(Угорщина) 5 5 4 5
Премія “Бондюель Надькереш Кфт”(Угорщина, на замовлення ЗАТ “Фоззі”) 5  
Маринадо Пузста Консерв (Угорщина) на замовлення Кернел Трейд 5 5
Економ ПП Агроспецпроект (Черкаська обл.) 5
Navigator ТОВ ВКП Щедра нива (Рівненська обл.) на замовлення ТОВ Домінанта фуд 5
Чумак ТОВ “Арго-Старт” (Черкаська обл) на зам. ЗАТ “Чумак” 5   4 4
Globus ООО “Кубанские консервы” (Краснодарський край, Росія)   5
Бабусин продукт ПП “Агроспецпроект” (Київ) 4 4
Королівський фазан “KELET FOOD 2000” (Угорщина) 4  
ЕКО ТОВ “ЕКО” (Угорщина) 4  
Micado “Мікадо Фудс” (Китай) 4  
Верес ЗАТ “Агроекопродукт” (Канів) 5 2 2
Котигорошко Черкаськая філія СТОВ ім.Шевченка, на зам. ЗАТ “Агроекопродукт” (Канів) 3  
Хуторок ПП “Лесковський консервний завод” (Ліски, Черкаська обл)   3
Дари ланів ПП “Агроспецпроект” (Київ) на зам. ВАТ “Могильов-Подольський консервний завод” 3 2 2 4
Чемпіон імпортер ТОВ “ППК-Україна”, виготовлено в Китаї   2
Наш посол ТОВ Корадо Каннінг Інкорпорейтед 2
Oscar Далянь мінью фуд ко лтд (Китай) 2

Погані оцінки означають, що продукт має незадовільні органолептичні властивості (просто погано смакує) або виробник виявився жадібним і недоклав горошку у банки.

Ковбаса

В класичному радянському рецепті і ковбаса має бути правильна – лікарська. З ковбасою справи гірші, ніж з горошком та майонезом. Лікарську ковбасу Центр експертиз «Тест» перевіряв чотири рази і щоразу отримував різні результати: якщо у 2007 році чотири з десяти зразків отримали хороші оцінки, а у 2010 – лише два, у 2012 році шість тестованих зразків лікарської ковбаси отримали високий бал, а у 2014 – знову лише два зразки із восьми отримали високі оцінки. Головною претензією до ковбаси була її занижена жирність, посередні органолептичні властивості, окремі зразки не проходили тести на вміст кишкової палички, а у двох зразках виявили куряче м’ясо та крохмал, якого там не мало б бути відповідно до рецептури.

Результати тестування лікарської ковбаси, 2007-2014

 Назва  Виробник 2007 2010 2012 2014
Русанко ТОВ “Русанівський мясокомбинат” (Київ) 5    
Ятрань ВАТ “МК” Ятрань” (Кіровоград) 4 5 5
Тульчин ТОВ “Тульчинм’ясо” 5   4** 3
Кременчугм’ясо Фарро ВАТ “Кременчугм’ясо”   4  
Роганський м’ясокомбінат ТОВ Роганський м’ясокомбінат, Харків 4
Луганські делікатеси ЗАТ “Луганський м’ясокомбинат” 3 5
Ситний ряд ТОВ “М’ясная фабрика “Фаворит Плюс” (Дніпропетровськ) 4
Алан ТОВ “Алан” (Дніпропетровськ) 5 2*** 4 5
Європродукт ТОВ “Європродукт” (Водяне-2, Донецька обл) 3    
Колос МПЗ “Колос Чернівецькі ковбаси” 3    
Фомич ТОВ “М’ясний Альянс” (Київ) 3    
Скворцово ТОВ “МПК Скворцово” (Скворцово, Крим)     3
Щирий кум Горлівський м’ясокомбінат 3
Поліс  ТОВ “Поліс” (Біла Церква) 2*** 2*** 4
Ідекс М’ясокомбінат “Ідекс” (Яготин) 2 2
Ювілейний ТОВ “М’ясокомбінат Ювілейний” 2   2
Дружба народов філія “Мясокомбінату “Дружба народів” (Петрівка, Крим)   2***
Horeca select на зам. ТОВ “Метро Кеш енд Керрі Україна”
на філії “М’ясокомбінат “Дружба народів” (Крим)
  2***
Добров ТОВ “М’ясна фабрика “Фаворит Плюс” (Дніпропетровськ) 2
Твін ПП “Твін” (Київ) 2
Царская охота ТОВ “Елітекс” (Донецьк) 2** 2*
Мясная лавка ТОВ “М’ясна фабрика “Фаворит Плюс” (Дніпропетровськ) 2*

* містить куряче м’ясо

** містить крохмал

*** виявлено кишкову паличку

Решта складників салату – яйця, картопля, морква, цибуля та квашений огірок – наразі перевірки в лабораторіях «Тесту» не проходили, тож тут доведеться покладатись на власний смак.

Отримуй новини від «Закупів» на свою електронну скриньку
Answear UA

Сподобалось? Поділіться із друзями

PinIt

Новини інших ЗМІ

Loading...
Top