Виробники сиру рослинних жирів не цураються

Центр споживчих експертиз «Тест» перевірив якість Російського сиру, яким торгують в українських магазинах та на ринках. З десяти зразків, що брали участь в тестуванні, лише половина витримала його гідно, друга половина отримала від експертів незадовільні оцінки.

 

Це не перше дослідження сирів «Тестом» – у квітні центр провів масштабну перевірку сирів, що продаються в Україні, на вміст рослинних жирів. Тоді українські сири показали достойні результати.

Цього разу ситуація виявилась гіршою. У трьох зразках Російського сиру знайшли рослинний жир. Це «Aura», «Нова Одеса» та «РадиМо». Хоча виробники продавали свої продукти як справжній сир. Ще у двох зразка виявили кишкову паличку – у сирах «Нова Одеса» та «Новгород-Сіверський сирзавод».

Додавання рослинного жиру впливає і на органолептичні якості продукту. Російський сир на смак має бути ніжним та пластичним або злегка щільним, слабо-жовтого чи жовтого кольору, рівномірного по всій масі. При цьому смак та запах мають бути вираженими сирними, злегка кислуватими, без сторонніх присмаків та запахів. Сири «Нова Одеса» та «РадиМо», виробників яких піймали на фальсифікації, дегустацію провалили. Перший мав запах і смак, взагалі нехарактерний для Російського сиру, а другий мав сальний присмак, тож придатний хіба для промислової переробки.

Загальні результати тестування виглядають таким чином: оцінку «відмінно» отримали сири «Шостка», «Звенигора» та «Тульчинка». Сири «Коляда» та «FineFood» отримали загальну оцінку «добре», котра співпадає з оцінкою по органолептиці. Решту сирів виявились двієчниками: «Нова Троя» «Новгород-Сіверський сирзавод» та «Aura» отримали оцінку «погано», а «Нова Одеса» та «РадиМо» – «дуже погано».

Яким має бути правильний Російський сир
Передовсім, справжнім, тобто відповідати поняттю «сир твердий». Це означає, що сир має бути виготовлений з молочної сировини з внесенням додатків, передбачених та необхідних для технологічного процесу (сіль, закваска, хлористий кальцій тощо), але без замінників, тобто без рослинних жирів та рослинних білків.
Для Російського сиру в Україні діє ДСТУ 11041-88 «Сир Російський». У цьому стандарті прописані вимоги до головок сиру, всі його органолептичні показники, фізико-хімічні (вміст жиру, вологи, солі) та мікробіологічні показники. За стандартом Російський сир – це твердий сичужний сир з низькою температурою другого нагріву та високим рівнем молочнокислого бродіння, який виготовляється з коров’ячого молока.
Характерною рисою Російського сира та близького його «друга» – Чеддера – є кислуватий присмак, який більш виражений у Чеддера. Щоб молочнокислі бактерії зробили «свою справу», сирне зерно після другого нагріву та часткового посолу витримують при 400С для підсилення молочнокислого бродіння (чеддеризації). Для виробництва Чеддера час «витримки» складає близько 2 годин, Російському сиру цілком достатньо 30 хвилин.
Загалом схема виробництва твердих сирів, по суті, однакова. Для початку молоко пастеризують і вносять спеціальну закваску. Згодом в присутності ферментів відбувається згортання молока, тобто утворення сирного згустка. При цьому молоко підігрівають до 28-360С, ця температура вважається температурою першого нагріву. Отриманий згусток до певної міри зневоднюють (відділяють сироватку), подрібнюють на однорідні за величиною кусочки –зерна. Після цього проводять друге нагрівання для остаточного відділення сироватки. Далі із зерен формують головки, котрі пресують та відправляють на посол. Після цього сир надходить на дозрівання, в процесі якого остаточно формується продукт під назвою «сир».

5star

Звенигора

Виробник:
ВАТ “Звенигородський
сироробний комбінат”

Ціна за 1 кг:
80,67 грн

Тульчинка

Виробник:
ТОВ “Інтерфуд”

Ціна за 1 кг:
71,22 грн

Шостка

Виробник:
ПАТ “Бель Шостка Україна”

Ціна за 1 кг:
78,01 грн

4star

Коляда

Виробник:
ДП “Мілкіленд-Україна”
ПП “Рось” філія “Охтирський
сиркомбінат”

Ціна за 1 кг:
73,99 грн

Fine Food

Виробник:
ВАТ “Рожищенський сирзавод”
на замовлення “Метро Кеш
енд Керрі Україна”

Ціна за 1 кг:
68,99 грн

2star

Нова Троя

Виробник:
ВАТ “Новотроїцький МЗС”

Ціна за 1 кг:
66,43 грн

Новгород-Сіверський сирзавод

Виробник:
ПАТ “Новгород-Сіверський сирзавод”

Ціна за 1 кг:
59,53 грн

Aura

Виробник:
ВАТ “Укрмолпродукт”
на замовлення ТОВ ТД “РМСЗ”

Ціна за 1 кг:
60,39 грн

Нова Одеса

Виробник:
ТОВ “Молочна компанія Дружба”

Ціна за 1 кг:
44,99 грн

РадиМо

Виробник:
ТОВ “РадивилівМолоко”

Ціна за 1 кг:
62,24 грн

Більше подробиць шукайте тут.

За матеріалами Центру споживчих експертиз «Тест»
Kolgot UA

Сподобалось? Поділіться із друзями

PinIt

Новини інших ЗМІ

Loading...
Top