Українська ковбаса сіла на дієту

Хоч лікарську ковбасу придумали у СРСР як дієтичний продукт, українські виробники примудрились вдосконалити її рецептуру, зробивши ще менш жирною. Але експерти «Тесту» не оцінили старання доморощених мікоянів.

Напередодні нового навчального року фахівці Центру споживчих експертиз «Тест» перевірили якість лікарської ковбаси, аби дізнатись, яку ковбасу можна їсти, а яку краще оминати десятою дорогою. Варена ковбаса — один з улюблених продуктів для дослідників, адже завдяки своїй структурі дозволяє виробникам легко замаскувати її реальний вміст, тож там завжди знайдеться щось цікаве. Хоча останнім часом нарікань на якість варених ковбас все менше — навесні Інститут споживчих експертиз знайшов у вітчизняній ковбасі м’ясо, тим самим спростувавши популярні міфи про її соєве походження.

Ковбаса дієтична, знежирена

Цього разу піддослідних зразків було 10. Аби розібратись зі складом, ковбаси перевірили в лабораторії за жирністю, на наявність крохмалю та сої (зокрема й генно-модифікованої), а також на вміст курятини, якою, буває, заміняють дорожчу свинину. Але ні курятини, ні сої в жодному з 10 зразків не знайшли. Крохмаль знайшли лише в одному зразку —ковбасі «Царська охота» 1,7%, про що на етикетці виробник повідомити «забув». Тим часом жирність багатьох виробів не відповідала заявленим значенням. А в деяких випадках була просто нереальною, як для м’ясних виробів.

Якщо у складі ковбаси використовувати свинину в необхідних кількостях (70% від ваги продукту), хай навіть нежирну, то жирність ковбаси все одно має бути вищою, ніж 5,3% («Добров») і 8,5% («Скворцово»). За 15-відсоткової жирності свинини (а це нежирна свинина) жирність готової ковбаси має бути не нижчою за 10%. Експерти припускають, що низька жирність ковбаси стала результатом недотримання співвідношення свинини та яловичини і збільшення кількості останньої в ковбасі (у яловичини жирність значно нижча, ніж у свинини). Ні курятини, ні сої, ні крохмалю у двох гіпердієтичних ковбасах не знайшли.

Стосовно жирності ковбаси є ще один нюанс. Стандарт вимагає, аби докторська ковбаса містила не більше 22% жиру, а не рівно 22% жир. Деякі виробники вказали конкретну цифру і «не влучили» в неї («Алан», «Поліс», «Твін» та «Царська охота»). За це їм теж знизили оцінки.

Добра новина в тому, що ГМО-фоби можуть сміло їсти вітчизняну ковбасу – в жодному зі зразків генно-модифікованих організмів не знайшли. Як не знайшли й кишкову паличку – зрештою, її там і не мало бути.

Ціна – не показник якості

За результатами тесту два зразки отримали оцінку «відмінно» — це докторська ковбаса «Луганські делікатеси» та «Ятрань». Тверду «четвірку» отримали ще чотири торгові марки — «Алан», «Поліс», «Сытный ряд» та «Тульчин». Ще одна ковбаса — «Скворцово» — отримала задовільну оцінку, а решта три опинились серед «двієчників».

Якщо порівняти результати останнього дослідження з результатами, отриманими у 2010 році, помітимо, що дехто з виробників суттєво покращив свої продукти. Якщо ковбаса «Ятрань» двічі поспіль отримала оцінку «відмінно», то ковбаси «Луганські делікатеси» та «Поліс» суттєво додали в якості, отримавши кожна на два бали більше, ніж у 2010 році.

В процесі дослідження виявили ще одну цікаву тенденцію — жодного взаємозв’язку між ціною ковбаси та її якістю немає. Ковбаси, що отримали відмінну оцінку, коштують стільки ж, скільки ковбаса-двієчник «Добров», а ковбаса «Сытный ряд», що отримала оцінку «добре», коштує на третину менше. Тож орієнтуватись на ціну у виборі ковбас не варто, краще звертати увагу на виробника.

Що кладуть у лікарську ковбасу
В ідеалі склад Лікарської ковбаси має виглядати так: свинина напівжирна 70%, яловичина вищого ґатунку 25%, яйця курячі чи меланж, сухе коров’яче молоко. До цього додають трохи солі, нітриту натрію, цукру або глюкози, мускатного горіха або кардамону. М’ясо має бути без сухожилля, хрящів та дрібних костей, тобто жиловане.

5star

Луганські делікатеси

Виробник:
ПАТ “Луганські делікатеси”

Ціна за 1 кг:
61,98 грн

Ятрань

Виробник:
ТзОВ “М’ясокомбінат Ятрань”

Ціна за 1 кг:
65,89 грн

4star

Алан

Виробник:
ТОВ “Алан”

Ціна за 1 кг:
66,29 грн

Поліс

Виробник:
ТОВ “Поліс”

Ціна за 1 кг:
61,79 грн

Сытный ряд

Виробник:
ТОВ “М’ясна фабрика
Фаворит Плюс”

Ціна за 1 кг:
39,55 грн

Тульчин

Виробник:
ТОВ “Тульчинм’ясо”

Ціна за 1 кг:
54,65 грн

3star

Скворцово

Виробник:
ВАТ “МПК Скворцово”

Ціна за 1 кг:
61,49 грн

2star

Добров

Виробник:
ТОВ “М’ясна фабрика
Фаворит Плюс”

Ціна за 1 кг:
65,05 грн

Твін

Виробник:
ПП “Твін”

Ціна за 1 кг:
49,57 грн

Царська охота

Виробник:
ТОВ “Елітекс”

Ціна за 1 кг:
45,89 грн

Більш детально про дослідження можна прочитати тут.

За матеріалами Центру споживчих експертиз «Тест»
Answear UA

Сподобалось? Поділіться із друзями

PinIt

Новини інших ЗМІ

Loading...
Top