Смачне і вершкове? Що кладуть в український пломбір

Що може бути кращого, ніж у спекотний літній день по обіді накласти собі в кришталеву вазочку білосніжного пломбіру, полити його шоколадним соусом, посипати горіхами і ліниво колупати трохи підтале морозиво довгою блискучою ложкою? Хіба їсти своє морозиво, зануривши ноги у воду десь на березі моря, озера чи хоча б басейну. Але з морем, озером і басейном — то вже як кому пощастить, а от морозиво, шоколадний соус і горіхи завжди можна купити в сусідній з домом чи роботою крамниці. Та чи всі пломбіри однаково добрі?
Фото: dagholod1.ru

Фото: dagholod1.ru

Аби з’ясувати це, «Закупи» вирішили звернутись до торішнього дослідження Центру споживчих експертиз “Тест” щодо якості вітчизняного пломбіру. За чинним законодавством, пломбіром може називатись морозиво, що виготовляється лише з молочної сировини і не містить домішок рослинного жиру. Це регламентовано ДСТУ 4733:2007. Для морозива, що містить рослинний жир, є свій стандарт — ДСТУ 4735:2007. Але називатись воно має “морозиво з комбінованим складом сировини”, а не “молочне”, “вершкове” чи “пломбір”.

Виробники іноді вдаються до маленьких хитрощів, аби й пломбіром своє морозиво назвати, і закон при тому не дуже порушити. Приміром, маркетологи “Ласки” вигадали для однієї з марок морозива складну назву “100% морозиво від Дядечка Пломбіра”. Якщо не дуже вчитуватись в упаковка, видається, що це і є 100-відсотковий пломбір. І лише уважні покупці, що звикли читати етикетки, дізнаються, що ніякий це не пломбір, а звичайнісіньке “морозиво з комбінованим складом сировини”.

Дехто з виробників взагалі не завдає собі труду узгодити склад і назву продукту: називає свій товар пломбіром, а у переліку складників чесно вказує кокосову олію.

Але таких відвертих хитрунів на експертизу не взяли. “Тест” перевірив 7 видів пломбіру, виробленого відповідно до державних стандартів. А ключовим моментом тесту стала перевірка морозива на вміст рослинного жиру, а виробників — на схильність до фальсифікації. З протестованих зразків лише один виявився несправжнім пломбіром — морозиво “Ласунка”. За що й отримав оцінку “незадовільно”. У решті зразків (див. нижче) рослинного жиру не знайшли.

Разом з тим лише 3 з 7 зразків отримали найвищий бал — морозиво “Три ведмеді”, “Рудь” та “Геркулес”. Морозиво “Лапландія” отримало тверду четвірку. Одного балу воно позбулось через органолептичний дефект — морозиво містило кристалики льоду. Груба консистенція, при якій відчуваються кристали льоду, виникає при порушенні режиму заморожування та недостатній гомогенізації (перемішуванні) суміші, а також при різких коливаннях температури. І не завжди це вина виробника, морозиво могли просто неправильно зберігати в крамниці.

Львівський пломбір “Лімо” та морозиво “Ажур” отримали від експертів по трійці. І знов-таки за органолептику, а “Ажур” ще й за незручну упаковку. На думку дегустаторів, й одне, й інше морозиво мають якийсь сторонній присмак.

5star

Геркулес

Виробник:
ЗАТ “Геркулес”

Рудь

Виробник:
ВАТ “Житомирський маслозавод”

Три ведмеді

Виробник:
ТОВ “Три ведмеді”

4star

Лапландія

Виробник:
ДП “Мілкіленд Україна”

3star

Ажур

Виробник:
ТОВ “Еліт”

Лімо

Виробник:
ВАТ “Львівський холодокомбінат”

 2star

Ласунка

Виробник:
ТОВ “Ласунка”

Більше подробиць можна знайти тут.

За матеріалами Центру споживчих експертиз “Тест”
Answear UA

Сподобалось? Поділіться із друзями

PinIt

Новини інших ЗМІ

Loading...
Top