LiquiGlide не змарнує жодної краплі кетчупу

В якої практичної господині серце не обливається кров’ю, коли на денці пляшки з кетчупом лишається трохи соусу, який годі звідти дістати. Група вчених з Массачусетського технологічного інституту вирішила цю проблему.

Фото: FactConpany.com

Вони створили слизьку речовину LiquiGlide, котрою потрібно покрити внутрішню поверхню пляшки, і соус легко з неї витече. Сама речовина — нетоксична, дозволена до використання FDA (Управління з контролю за харчовими продуктами та лікарськими препаратами США). Її легко можна розмістити всередині скляних, пластикових та інших пляшок.

LiquiGlide, за словами керівника проекту, аспіранта МТІ Дейва Сміта, це щось на кшталт структурованої рідини. “Вона тверда, але разом з тим слизька як рідина”, — каже Сміт.

Здавалося б, ну що таке кілька крапель кетчупу. Однак, за оцінками дослідників, щороку на смітник викидають коло 1 млн тонн соусів.

— От всі кажуть: “Чому пляшки? Подумаєш, дивина! Але потім ти їм розповідаєш, що ринок пляшок для одних лише соусів становить 17 млрд доларів, — пояснює Сміт.

Інтерес до соусів з’явився у команди розробників не відразу. Спочатку вони працювали над створенням покриття для запобігання утворенню льоду на вітровому склі та перешкод у газопроводах. Але згодом зрозуміли, що їх чудо-речовину можна використати і для інших цілей.

На минулому тижні проект LiquiGlide зайняв друге місце на MIT Entrepreneurship Competition і отримав 100 тисяч доларів. Вчені запатентували свій винахід і вже ведуть переговори з деяких компаніями, що виробляють упаковку.

 За матеріалами FastCompany
Answear UA

Сподобалось? Поділіться із друзями

PinIt

Новини інших ЗМІ

Loading...
Top