Вічно молодий. Що кладуть в український кетчуп

Деякі виробники кетчупів так переймаються, аби їх продукт не зіпсувався на полиці супермаркету, що кладуть туди консервантів більше, ніж треба. Але загалом українські кетчупи, перевірені Центром споживчих експертиз «Тест», можна їсти.

Фото: sterngotovit.com

У Центрі перевірили 7 зразків кетчупів, виготовлених в Україні та Росії. Хоч зв’язок між ціною та якістю продуктів простежується не завжди, але з тестованими кетчупами якраз той випадок, коли вища ціна означає кращий продукт. Оцінку «відмінно» отримали найдорожчі зразки, а не пройшли тест – найдешевші.

Кетчупи, що отримали оцінку «дуже погано», виявились нашпигованими консервантами по самі вінця. У кетчупі ТМ «Господарочка» Одеського консервного заводу знайшли 2223,9 мг/кг бензойної кислоти. За нормативами її вміст у продукті не має перевищувати 1000 мг/кг. До кетчупу Derbi було одразу дві претензії. По-перше, вміст сорбату калію в продукті перевищив норму (678,4 мг/кг замість максимум 500 мг/кг). По-друге, виробник поклав до кетчупу ще й бензойну кислоту, хоча на упакуванні про це не обмовився й словом.

Вміст сухих речовин у кетчупах-«двієчниках» теж виявився найнижчим: 12,6% у «Господарочці» та 10,5% у Derbi. Тоді як в решті зразків їх вміст коливався від 17% до 29%. Така економія томатної пасти вплинула і на смак кетчупів — дегустаторам ні Господарочка, ні Derbi не сподобались. У першого томатний смак був зовсім не виражений, а другий взагалі мав смак, не характерний для кетчупу.

Що кладуть в кетчуп?

Головний інгредієнт цього ароматного продукту – томатна паста. Що її більше, то смачнішим буде сам кетчуп. Але томатна паста водночас і найдорожчий складник кетчупа. За ГОСТ Р 52141-2003 кетчуп категорії «екстра» має містити не менше 40% томатної пасти, кетчуп другої категорії – не менше 15%.

До томатної пасти обов’язково додають воду, сіль та кислоту – оцтову чи лимонну.

Жоден кетчуп не обходиться без загущувача – або модифікованого крохмалу (який не має нічого спільного з ГМО), або камеді (гуаранова, ксантанова чи рожкового дерева). Загущувачі зв’язують воду, завдяки чому кетчуп не розшаровується.

Важливий складник – спеції та прянощі, що додають кетчупу смаку. Ще кладуть трохи цукру до смаку, а дехто з виробників додає цукрозамінники.

Консервують кетчупи зазвичай бензойною та сорбіновою кислотами та їх солями. Бензойної кислоти та її солей в кетчупі має бути не більше 1000 мл/кг, сорбінової (разом із солями) – не більше 500 мл/кг.

Результати тестувань кетчупів

 5star
Торчин Супертоматний Щедро Томатний Calve Томатний
Виробник:
ПАТ “Волиньхолдинг”
Виробник:
ПАТ “Харківський жировий комбінат”
Виробник:
ТОВ “Юнілевер-Русь”
Ціна за 100 г: 1,72 грн Ціна на 100 г: 1,57 грн Ціна за 100 г: 1,81 грн
4star
Пані Крістіна Томатний Чумак Томатний
Виробник:
ПП “Пані Крістіна”, Херсон
Виробник:
АТ “Чумак”
Ціна за 100 г: 1,29 грн Ціна за 100 г: 1,54 грн

Господарочка Томатний Derbi Томатний
Виробник:
ПАТ “ВО “Одеський
консервний завод”
Виробник:
ПП “Вікі”
Ціна за 100г: 0,92 грн Ціна за 100 г: 1,03 грн

Більш детально про дослідження томатних кетчупів можна прочитати тут. А про дослідження кетчупів шашличних — на сайті Тесту.

За матеріалами Центру споживчих експертиз “Тест”

Отримуй новини від «Закупів» на свою електронну скриньку

Kolgot UA

Сподобалось? Поділіться із друзями

PinIt

Новини інших ЗМІ

Loading...
Top