В українській ковбасі знайшли м’ясо

Українські м’ясокомбінати не дурять своїх покупців – в ковбасу та сосиски кладуть ті складники, про які пишуть на упакуванні. Такого висновку дійшли в Інституті споживчих експертиз, дослідивши продукцію 10 вітчизняних виробників. Результати ж мікробіологічних досліджень виявились не такими радісними – у кількох зразках виявили мікроорганізми, яким у продуктах не місце.

Що шукали в ковбасі…

Для тестування фахівці Інституту відібрали по два продукти – лікарську ковбасу та молочні сосиски – 10 торгових марок: «Глобино», «Самобранка» (м’ясокомбінат «Ювілейний»), «Дружба народів», «Луганські делікатеси», «Ятрань», «Ситний ряд» (АТБ-маркет), «Алан», «Скворцово», «Щирий кум», «Кременчугм’ясо». Зразки придбали в найбільших торгових мережах – «Ашан», «Метро», «АТБ», «Перекресток», «Мега маркет», «Сільпо», «Фора».

Тестували ковбасу та сосиски в лабораторії досліджень хіміко-біологічних та радіологічних факторів УКРНДІ «Ресурс» Держрезерву України, причому довго і ретельно. Два тижні фахівці вивчали хіміко-фізичні показники продуктів, перевіряли їх на вміст мікроорганізмів, оцінювали органолептичні показники, якість упаковки та правильність маркування продукту.

Ковбаса і сосиски ТМ «Ситний ряд» (АТБ-Маркет) і ТМ «Луганські делікатеси», а також сардельки ТМ «Алан» провалили тест на мікробіологію

… і що у ній знайшли

Знахідки дослідників виявились приємними і не дуже. Перевірку фізико-хімічних показників усі зразки ковбас та сосисок витримали на відмінно. За вмістом жиру, вологи, крохмалю, солі та кісткової маси усі зразки відповідають державним стандартам. Це означає, що виробники дотримуються рецептури при виробництві і не додають до ковбаси те, чого там бути не повинно.

Дегустаційна комісія теж позитивно оцінила продукцію вітчизняних заводів. Дві торгові марки отримали від дегустаторів оцінку «відмінно» – продукція м’ясокомбінату «Глобино» та нова лінійка продукції дніпропетровського м’ясокомбінату «Ювілейний» ТМ «Самобранка». Решта зразків отримали оцінки «добре» та «задовільно».

А от мікробіологічні дослідження виявились розчаруванням. Хоч жоден зі зразків не містив патогенних організмів, однак в сосисках торгової марки «Ситний ряд» (АТБ-Маркет) виявили кишкову паличку. Кишкова паличка гине при температурі 60С, тож після термічної обробки сосиски будуть цілком безпечними. В іншому випадку вона може спричинити отруєння.

Найсмачнішою дегустатори визнали ковбасу ТМ “Глобино” та ТМ “Самобранка” (“Ювілейний”)

З мезофільними аеробними мікроорганізмами ситуація ще гірша – у 5 зразках їх кількість була вища за норму. Це може свідчити про недотримання гігієнічних заходів в процесі виробництва, транспортування чи зберігання продуктів – або не провели належним чином термічну обробку сировини, або не дуже ретельно мили та дезинфікували обладнання, або ж умови зберігання були невідповідними. В будь-якому разі споживати такі продукти можна лише після термічної обробки. Підвищену кількість мезофільних аеробних мікроорганізмів виявили в ковбасі та сосисках «Луганського делікатесу», «Ситного ряду» та в сардельках ТМ «Алан». У продукції ТМ «Глобино», «Самобранка» (м’ясокомбінат «Ювілейний») та м’ясокомбінату «Ятрань» МАФАМ не виявили, тож цю ковбасу можна сміло класти собі на канапку.

Якість – величина мінлива

Схожі дослідження ковбас та сосисок щороку проводить і Центр споживчих експертиз “Тест”. Його фахівці відзначають, що якість вітчизняних м’ясних продуктів від року до року стає кращою. Іноді якість продукції того чи іншого виробника впродовж кількох років суттєво змінюється – хтось вибивається в лідери, а хтось навпаки, скочується вниз. Лікарська ковбаса від м’ясокомбінату “Ювілейний” у 2007 році отримала незадовільну оцінку “Тесту”, а за результатами цьогорічного дослідження Інституту споживчих експертиз стала відмінницею.

За матеріалами Інституту споживчих експертиз
Kolgot UA

Сподобалось? Поділіться із друзями

PinIt

Новини інших ЗМІ

Loading...
Top