Українські сировари чесніші за російських

Центр споживчих експертиз “Тест” разом із кількома російськими та однією українською лабораторією перевірив 22 зразки сирів, придбаних у російських супермаркетах. 15 зразків – це продукти українських виробників, решта – російського та білоруського походження. Виявилось, що дурять російських покупців аж ніяк не українські сировари, а cвої ж виробники.

«Тест» перевіряє якість українського сиру вже кілька років поспіль. Результати досліджень не завжди втішні – і пальмову олію виробники, бувало, клали до свого сиру, «забуваючи» попередити про це покупців, і мікробіологічні тести сири не завжди здавали на відмінно.

Підставою для останнього дослідження стала російсько-українська сирна війна, що розгорілась ще торік з легкої руки головного російського санітарного лікаря Геннадія Оніщенка і все ніяк не скінчиться. Для дослідження у російських супермаркетах купили 15 видів українського сиру, 5 – російського та 2 – білоруського. Придбані зразки покавальцювали, пронумерували і надіслали на експертизу до трьох російських та однієї української лабораторії.

Лише один зразок сиру – російського виробництва – містив пальмову олію.

В усіх лабораторіях сири досліджували за рекомендованою Росспоживнаглядом методологією, заснованою на визначенні жирнокислотного складу. У дослідному центрі Россільгоспакадемії провели ще й додатковий лабораторний аналіз з використанням фітостеринового тесту, рекомендованого російським ДСТ на сири. З 22 перевірених зразків сиру лише в одному виявили рослинний жир – у сирі, що був вироблений у Татарстані.


Які сири тестували:
Добряна Сметанковий
“Рось” (Україна)
Пирятинський Ніжний
“Пирятинський сирзавод” (Україна)
Шостка Російський
“Бель Шостка” (Україна)
Комо Сметанковий
“Дубномолоко” (Україна)
Баштанка Голландський
“Баштанський сирзавод” (Україна)
Баштанка Пошехонський
“Баштанський сирзавод” (Україна)
Баштанка Вершковий
“Баштанський сирзавод” (Україна)
Баштанка Сметанковий
“Баштанський сирзавод” (Україна)
Добряна Король Артур
“Прометей” (Україна)
Добряна Російський
“Рось” (Україна)
Добряна Король Артур
“Рось” (Ромни, Україна)
Добряна Вершковий
“Рось” (Охтирка, Україна)
Добряна Король Артур
“Рось” (Охтирка, Україна)
Добряна Сметанковий
“Прометей” (Україна)
Добряна Мисливський
“Рось” (Ахтирка, Україна)
Фламан
“Агроресурс” (Росія)
Звенигородський
“Єланський маслосирзавод” (Росія)
Топлене молоко
Сироробний завод Семікаракорський (Росія)
Російський (виявлено рослинний жир)
Магадишський СМК (Росія)
Ламбер
“ВіммБілль-Данн” (Росія)
Березіно Голландський
Березінський сироробний завод (Білорусь)
Биховмолоко Пошехонський
Биховмолоко (Білорусь)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Хто тестував:
Дослідний центр ГНУ ВНДІМП ім Горбатова Россільгоспакадемії (Росія, Москва)
Всеросійський науково-дослідний інститут молочної промисловості (ГНУ ВНДІМП, Росія, Москва)
Дослідницька лабораторія ФБУ «Бєлгородський ЦСМ» (Росія, Бєлгород)
Технологічний інститут молока і м’яса АН України (Україна, Київ)
 
За матеріалами Центру споживчих експертиз “Тест”
Kolgot UA

Сподобалось? Поділіться із друзями

PinIt

Новини інших ЗМІ

Loading...
Top