Паска й ковбаска: куди котяться великодні ціни

Страсний тиждень кожна порядна галицька господиня проводить не лише у молитві та строгому пості, а й у мандрівках базарами та крамницями, обираючи продукти для Великоднього сніданку – дня, коли навіть звичайне варене яйце, посипане тертим хроном та сіллю, смакує особливо. Від початку тижня на львівських базарах не проштовхнутися, подекуди навіть виникають черги. Такий передсвятковий ажіотаж – найліпший час для торговців, аби трохи підзаробити. Ще наприкінці березня аналітики попереджали – перед Великоднем ціни на продукти до святкового столу зростуть відсотків так на 30. «Закупи» вирішили перевірити, чи справдились прогнози, а заразом і дізнатись, як змінилася вартість великоднього кошика  за рік.

Аби дослідження було релевантним, потрібні порівнянні дані. У Львові не так багато організацій веде регулярний облік цін на продукти. “Закупи” зупинились на аналітиці від «Шувару». На ринку щодня впродовж кількох років відстежують мінімальну, середню та максимальну ціни на ярину, м’ясо, рибу, молочні продукти та бакалію. З огляду на те, що ринок все ж гуртово-роздрібний, рахуватимемо за максимальною ціною.

До великоднього кошика кладемо лише основні продукти для приготування святкового сніданку. Скажімо, родзинок, що є невід’ємним атрибутом гарної галицької паски, чи хрону, без якого і великодній кошик не кошик, там не буде. «Шувар» не відстежує ціни на ці продукти, тож порівнювати їх буде ні з чим. Тож до кошика потрапили: 2 кг борошна для паски, 1 кг цукру, 1 л молока, лоток яєць, 0,5 кг селянського масла, пляшка олії, 0,5 л сметани для хрінового соусу до яєць і м’яса, 2 кг свинячої полядвиці для запікання, 1 кг копченої шинки та 1 кг «Дрогобицької». Пасувало б покласти ще й кавальчик сиру, але свіжий сир теж чомусь не потрапив в поле зору шуварівських аналітиків. Тож заради чистоти експерименту замінимо його півкілограмовим кавалом бринзи. Цих продуктів має стати, аби нагодувати великоднім сніданком родину з 4 осіб, ще й для гостей трохи лишиться.

Результати дослідження втішать господинь, але розчарують аналітиків-прогнозистів. За два тижні ціни на продукти майже не зросли – загалом “великодній пайок” подорожчав аж на 2%. Передовсім завдяки зростанню ціни на масло та сире м’ясо. Вартість решти продуктів, навіть яєць, залишилась незмінною. Але за рік яйця все ж додали в ціні – якщо торік перед Великоднем їх продавали по 7 гривень десяток, цього року ціна зросла до 12 гривень. Загалом за рік вартість великоднього кошика зросла на 9% – до 378 гривень. Основною рушійною силою «цінового прогресу» виявились яйця, масло та м’ясо. Натомість молоко і цукор, навпаки, подешевшали.

Вітчизняні супермаркети тим часом переймають добрі звички зарубіжних торговців влаштовувати тематичні акції з нагоди свят. Приміром, Метро на минулих вихідних влаштував атракціон небаченої щедрості – яйця можна було купити по 6,65 гривень за десяток. А кому економити на їжі не пасує, ласкаво просимо на ринок – в останні передсвяткові дні там неважко буде відшукати продавців, налаштованих збути свій товар якнайдорожче.

 

Як змінювалася вартість великоднього кошика (грн)

 

19 квітня
2011 року

27 березня
2012 року

10 квітня
2012 року

Продукт

Вага

Ціна за од.

Заг. вартість  

Ціна за од.

Заг. вартість  

Ціна за од.

Заг. вартість

Борошно

2 кг

5,00

10,00

5,00

10,00

5,00

10,00

Цукор

1 кг

9,90

9,90

6,00

6,00

6,00

6,00

Яйця

30 шт

0,70

21,00

1,20

36,00

1,20

36,00

Масло

0,5 кг

60,00

30,00

60,00

30,00

65,00

32,50

Олія

1 л

18,00

18,00

18,00

18,00

18,00

18,00

Молоко

1 л

8,00

8,00

7,50

7,50

7,50

7,50

Сметана

0,5 кг

10,00

5,00

10,00

5,00

10,00

5,00

Бринза

0,5 кг

40,00

20,00

40,00

20,00

40,00

20,00

Полядвиця (сира)

2 кг

48,50

97,00

55,00

110,00

58,00

116,00

Копчена шинка

1 кг

64,00

64,00

64,00

64,00

64,00

64,00

«Дрогобицька» ковбаса

1 кг

63,00

63,00

63,00

63,00

63,00

63,00

 

 

 

345,90

 

369,50

 

378,00

Answear UA

Сподобалось? Поділіться із друзями

PinIt

Новини інших ЗМІ

Loading...
Top